המאמר הזה יעסוק בהפרעה שהולכת ונהיית יותר ויותר מובנת ומאובחנת עם השנים. למרות זאת, הפרעות קשב וריכוז ברמות שונות נשארות במקרים רבים בתת – אבחון ולכן נמנע יחס וטיפול מתאים בגיל צעיר. בין אם ההפרעה טופלה בילדות או לא, אותם צעירים מגיעים לאוניברסיטה לבסוף ושם הם נתקלים בקשיים חדשים בעוצמות שלא הכירו. בהמשך נדון במכשלה הספציפית של בעיות קשב וריכוז באוניברסיטה, למה הן יכולות להוביל וגם ניתן טיפים להתמודדות וחיפוש עזרה.
מהי הפרעת קשב וריכוז?
מדובר בהפרעה שגורמיה הם בעיקר תורשתיים. ההפרעה היא בשלב ההתפתחותי וכך היא גם מוגדרת. בניגוד למה ששבנו עליה בעבר, זו איננה רק תופעה הנפוצה בקרב ילדים אך היא יותר שכיחה בגילאים אלו. בגיל ההתבגרות יהיו בערך 20 אחוז אשר לא ידווחו יותר על ההפרעה ואילו מהמבוגרים אנחנו כבר מדברים על 40 אחוז שיצליחו להיפטר ממנה בדרך זו או אחרת.
ההפרעה מונעת מהילד, הנער או המבוגר מלבצע פעולות אותן הוא היה רוצה לעשות. לא מדובר על בעיה של אינטליגנציה או יכולות – זוהי הפרעה קוגניטיבית המעמיסה על מי שלוקה בה 'רעשים' ודחפים שמונעים ממנו להתרכז. למעשה, לא נצפה כל הבדל ברמת האינטליגנציה בין מאובחנים בהפרעה לכאלו שאינם סובלים ממנה.
צעדים ראשונים לאבחון וטיפול
מי שחושד שילדיו סובלים מהפרעת קשב וריכוז, טוב יעשה אם יקרא על הנושא ויעשיר את הידע ממקורות מוסמכים שונים. לשם כך, ניתן להאזין לפודקאסט "זה מעסיק אותי – חיים טוב עם הפרעת קשב" המציע לא רק דרכי אבחון, אלא הרבה דרכים להתמודדות. הטיפול הניתן יכול להיות תרופתי או טיפול התנהגותי קוגניטיבי בשיטות שונות.
קשיים באוניברסיטה
להפרעת קשב יש בדרך כלל ביטוי חזק מאד באוניברסיטה. סטודנט הסובל ממנה יתקל מהר מאד בניגוד בין המוטיבציה והיכולת השכלית שלו להצליח, לבין המגבלות בהן הוא נתקל. הוא יחווה קושי להתרכז בהרצאות, חוסר מנוחה אשר יפריע לו להתכונן למבחנים ובעיה של ממש לשבת ולכתוב סמינריונים.
סטודנט אשר אובחן בהפרעה בתור ילד יכול למצוא את עצמו ב'לופ' בו הוא לפני כל סמסטר מנסה 'לפתוח דף חדש' ומשוכנע שיצליח להניע את ההפרעה. כאשר זה לא קורה, יכולות להופיע תופעות שונות הנובעות מהצורך להתמודד.
חשוב לשים לב לתופעות הללו כי אצל מי שסובל מהפרעת קשב וריכוז הן במקרים רבים לא מהוות בעיות בפני עצמן, אלא נובעות מהכישלון בהתמודדות עם ההפרעה והלימודים עצמן. אלו כוללות בין היתר:
- דיכאון או חרדה פתולוגים אשר אין להם מקור אחר.
- בעיות של שתיה, צריכת סמים או התנהגות קומפולסיבית אחרת.
- בעיות שינה ובלבול סדר היום – זו תופעה שלעיתים נובעת מהצורך של הסטודנט עם ההפרעה להקדיש יותר זמן ללימודים ובכך לגלוש ללמידה ארוכה, לעיתים בלתי יעילה, גם בלילה.
טיפול בהפרעות קשב וריכוז באוניברסיטה
ראשית, חשוב לאבחן נכון את ההפרעה ואת חומרתה. מומלץ, למי שחושד שהוא סובל ממנה, ללכת לאיש מקצוע לאבחון. תוכלו להיעזר בייעוץ הקיים באוניברסיטה או מוסד הלימוד בו אתם לומדים.
לאחר אבחון של ההפרעה, תוכלו להתחיל טיפול תרופתי. חשוב כמובן ליטול רק תרופות לפי מרשם ולהמשיך את המעקב כל עוד נטילת התרופות ממשיכה.
ניתן כמובן לטפל בהפרעת קשב וריכוז על ידי טיפולים פסיכולוגיים קוגניטיביים. הטיפולים הללו יעבדו על התפיסות של הסטודנט המטופל, יציעו לו כלים לשינוי דפוסים והרגלים ויעזרו לו למצוא בתוכו את המוטיבציה ותחושת הערך העצמי אשר יעזרו להתמודדות.
אם אתם סטודנטים או סטודנטיות הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, זכרו שיש מה לעשות בנידון אבל תצטרכו עזרה מאנשי מקצוע בכדי לשפר את מצבכם.