להיות סטודנט זה מהנה, מאתגר וברוב הפעמים גם מצריך הערכות כלכלית חכמה. מכאן שכל סטודנט יודע שממש כפי שנחוץ להשקיע זמן בבניית הסילבוס האידאלי, כך גם יש להשקיע במציאת עבודה מתאימה ולנסות להשיג מלגה. עם זאת, מה שרבים אינם יודעים זה שניתן להשיג כסף מהמדינה. כיצד? לרבים מהסטודנטים מגיע החזרי מס, וזאת למרות שהם כלל לא מודעים לכך – כלל לא טורחים לקבל כספים שמגיעים להם כחוק. אז אם גם אתם סטודנטים ששמחים לקבל כל סכום נוסף, מוזמנים לעבור על מספר עובדות חשובות ורווחיות.
מידע ששווה כסף
העובדה הבאה היא פשוטה ביותר: המדינה מבקשת לעודד השכלה גבוהה ועל כן מעניקה החזרי מס לסטודנטים. עם זאת, עובדה זו לרוב אינה ידועה, כי ברוב הפעמים סטודנטים לא מחזיקים בעבודה קבועה כשכירים, ורוב השכירים אינם מקבלים באופן אוטומטי את החזרי המס. מכאן שאם רוצים לצאת מורווחים יש להיות אקטיביים, ופה הייזלר מסביר כיצד. כפי שמציין אבנר הייזלר בדה מרקר, בעולם העסקים נדרשים להיות פעילים – יש לנצל הזדמנויות. מהי המסקנה? סטודנט שמבקש לחסוך כל שקל צריך לעשות סה"כ שני דברים: להיות מודע להיתכנות ולפעול בהתאם (להגיש טפסים וכדומה).
פשוט לבדוק
אין זה משנה אם אתם סטודנטים למדעים, לעיצוב או לכלכלה, כל עוד עובדים באופן חוקי ולא שחור. כל עוד מקבלים תלושי משכורת, זכאים להחזרי מס, ופה ניגש להסביר כיצד בודקים. כיום בעידן הטכנולוגי הדברים מאוד פשוטים ואף אינם דורשים לצאת מהבית. כמה טפסים מקוונים ואתם מסודרים. עם זאת, אם מבקשים להיות רגועים, או אם עומס הלימודים מעיק, טוב לדעת שישנן חברות מקצועיות שיודעות להעניק שירות נקודתי בנושא.
פרמטרים שמשפיעים על גובה ההחזר
אם נעבור לשאלה שכולם תוהים לגביה, נעצור להבהיר לכמה ניתן לצפות, או יותר נכון במה גובה התשלום תלוי. ובכן בוחנים אם מדובר בשכיר שמקבל תלוש שכר, אם גובה ההחזר תלוי בגובה המשכורת החודשית, האם יש בן/ת זוג (והאם יש להם תואר אקדמאי), האם קיימים הפסדים בשוק ההון, האם מדובר בסטודנט גרוש, האם בששת השנים האחרונות הסטודנט סבל מחוסר תעסוקה, החליף מקום עבודה, או שילם מס שבח בגין נכס שנמכר, ואף בוחנים האם בששת השנים האחרונות נולדו ילדים.
לא מפספסים הזדמנות רווחית
כפי שמבהיר אבנר הייזלר בראיון בדה מרקר, בכול הנוגע לתחום העסקים הרבה פעמים מפספסים הזדמנויות פשוט כי לא ערים אליהן, או כי לא מתייחסים אליהן ברצינות. אותו הדבר בדיוק גם כאן, כך שאין זה מפליא ששלל סטודנטים מעידים שהם הופתעו לקבל סכומים מכובדים מטעם המדינה. פה הייזלר מוצא לנכון לחדד שמיסים מעין אלו אינם היחידים שעשויים להגיע לסטודנטים, אלא בין היתר קיימים אפיקים נוספים שדרכם המדינה תומכת בסטודנטים. שנרחיב?
היו מודעים להטבות הבאות:
- שכיר בעל תואר ראשון עשוי לקבל חצי נקודת זיכוי במשך כ-3 שנים.
- שכיר בעל תואר שני עשוי לקבל חצי נקודת זיכוי במשך שנתיים.
- שכיר שסיים לימודי תואר לאחר 2007 זכאי למגוון הטבות מס. לצורך הדוגמה סטודנט שסיים את הלימודים ונדרש לעבור התמחות, יכול לבחור ליהנות מהטבות המס כבר בשנת ההתמחות.
מה עם החזר רטרואקטיבי?!
לסיכום נציין שלסטודנטים בהחלט מגיע החזרי מס ולשכירים בעלי תואר ראשון או שני גם כן מגיעים החזרים. מה עוד? מרגיע לדעת שניתן לקבל החזר רטרואקטיבי, לרוב כשש שנים אחורה, אם כי לא תמיד. אז גם אם עברו כמה שנים מאז התואר וגם אם לא בטוחים שעומדים בקריטריונים, לבדוק לא עולה כסף, אך בהחלט עשוי להתגלות כרווחי. בהצלחה!