ע"פ נתוני משרד הבריאות מעל ל 85% מהאימהות בוחרות להניק. כידוע, חלב האם הוא המזון הבריא ביותר בעבור התינוק, אולם לאחר החזרה ללימודים נדרש לבצע תהליך גמילה חלקי או מלא. כיצד מבצעים את התהליך בצורה נכונה והדרגתית? על כך – בסקירה הבאה.

הנקה: המזון הטוב ביותר בעבור התינוק

מעל ל 85% מהאימהות כאן בישראל בוחרות להניק את התינוק, וזאת בשל הידיעה כי חלב האם הוא המזון הטוב ביותר בעבור תינוק – כפי שממליץ גם ארגון הבריאות הלאומי. למעשה, להנקה יש יתרונות מובהקים הן בעבור האם והן בעבור התינוק: חיזוק מערכת החיסון של התינוק, רכיבים חיוניים המצויים בתוך חלב האם ומגנים על התינוק מפני דלקות וזיהומים כמו גם מותאמות לצרכים של התינוק לטובת התפתחות תקינה של המוח. זאת ועוד, הנקה מחזקת את הקשר הרגשי בינך לבין התינוק בשל הקרבה הפיזית כמו גם מסייעת לטובת הפחתת הסיכון למוות בעריסה. גם בעבור נשים ההנקה מהווה יתרון וזאת בשל  הזנה זמינה וזולה יותר מאשר רכישה של תחליפי חלב כמו גם תהליך הנקה שמסייע לתהליך של כיווץ הרחם. מאחר ולהנקה ישנם יתרונות רבים, נשים מעוניינות להניק את התינוק עד לגילאים מאוחרים. עם זאת, גמילה מהנקה צריכה להתבצע לרוב כתוצאה מחזרה לעבודה וכן שגרת לימודים ובעבור נשים רבות התהליך של הגמילה הוא מורכב וקשה. בכדי לסייע, ריכזנו את כל המידע החשוב ביותר, כחלק ממטרה לבצע את המעבר בתהליך הדרגתי ובקצב שלך.

מדריך לאימהות: כל מה שצריך לדעת על הנקה – ועל הגמילה

גמילה מתוכננת – כך תוכלי לגמול את התינוק בצורה הדרגתית

כסטודנטית שעתידה לחזור לספסל הלימודים, ההיעדרות הממושכת מהבית דורשת תהליך גמילה אותו נדרש לבצע בהדרגה עד אשר התינוק חדל מלינוק. עם זאת, חשוב להבין כי ניתן להמשיך בתהליך של הנקה גם לאחר החזרה ללימודים וזאת באמצעות הכנה מראש של "בנק חלב" הכולל מלאי של חלב אם שאוב. עם זאת, מדובר בתהליך מאתגר למדי וזאת בשל הצורך לבצע את השאיבה לפחות ארבע פעמים ביום, ועדיף בשעות הבוקר. על כן, אם את רוצה להמשיך ולספק לתינוק חלב אם בזמן הלימודים שלך רצוי להסתגל לשגרה החדשה עוד לפני החזרה המלאה ללימודים, כך שתוכלי להיכנס לשגרה החדשה ובהתאם לכך להתאים את סדר היום לשגרת ההנקה ואחסון החלב למקרר (לתקופה של לא יותר משמונה ימים) ועם שימת דגש על הקפאה במנות קטנות וגדולות לטובת יצירה של מרחב תמרון.

חזרה לשגרת הלימודים – השפעה משמעותית על שגרת ההנקה

שגרת הלימודים עמוסה ומתישה ולכן סטודנטיות רבות בוחרות לבצע את תהליך ההנקה באופן מלא אך הדרגתי. שימי לב כי תהליך של גמילה הדרגתי המתבצע באמצעות הפחתה בתדירות ההנקה במשך היום לצד הפחתה בהנקה אחת בכל ארבע ימים. תהליך זה צריך להתבצע ביחד עם ייבוש החלב ועל כן רצוי לבצע את התהליך בסיוע מצד יועצת הנקה מורשית ומוסמכת. דרך היועצת ניתן לקבל ליווי מקצועי לכל אורך הדרך כמו גם טיפים ועצות לטובת הליך גמילה המתבצע בקצב שלך ועם שימת דגש על הקשבה גם לגוף שלך. למעשה, לא פעם בעקבות הפסקת הגמילה עלול להופיע בשד גושים שנוצרים בעקבות צינורות חלב חסומות. אם את מרגישה גושים חשוב לעסות היטב את השד כמו גם לפנות לבדיקת רופא. בנוסף, תהליך ההנקה מובילה לשינויים הורמונליים שגם משפיעים על המצב הרגשי. אם את מרגישה שאת לא חוזרת לרמת התפקוד הרגילה שלך בעקבות הפסקת ההנקה והחזרה לשגרת הלימודים, רצוי ואף חשוב לפנות לגורם מקצועי אשר יספק לך סיוע רגשי.

לסיכום

תהליך ההנקה הוא תהליך חשוב מאוד לבריאות של התינוק אבל גם לטובת חיזוק הקשר. החל מגיל חצי שנה אפשר לגמול את התינוק ולעבור לשימוש בבקבוק, אולם את התהליך נדרש לבצע באופן הדרגתי ועם שימת דגש על הקשבה לצרכים שלך כמו גם של התינוק, לטובת גמילה המתבצעת באופן מבוקר ומתוכנן.